Tuesday, November 29, 2011

Ayam Masak Halia

Salam,

Resipi:
1/2 ekor ayam
1 biji lemon - ambil jusnyer
4" Halia
1 labu Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
1 Biji Capsicum Merah dan Hijau
Sedikit Garam, Sos Tiram dan Gula
Minyak utk menggoreng  - saya guna minyak bunga matahari

Cara2nya
Potong ayam kepada 8 bahagian dan dibasuh bersih. Goreng ayam yang telah digaul dengan garam dan kunyit sehingga agak2 garing jangan terlalu garing, sedang2 sahaja. Tumis bahan2 yang dipotong(Bawang Putih, Bawang Besar dan Halia) sehingga naik bau masukkan sos tiram, perahan jus lemon, garam dan gula. Masukkan capsicum dan ayam gaul sebati. setelah sebati bolehlah tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.Resipi yang mudah sesiapa yang banyak angin sangat sesuai makan ni boleh buang angin tetapi AWAS jgn buang angin dikhalayak ramai yer...... :-))


Ayam Masak Halia

1 comment:

  1. fuh sedap! lieya suke masakan mcm nie...simple camni yg sedap ni kak..kene plak ngan nasi panas2...patu halia tu pun selit2 gak time makan nasi tu....mmg syok...tekentut2 dibuatnyer ekekeekekek....

    ReplyDelete